Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
10 min.
Czas całkowity:
30 min.
Sałatka z fasolką szparagową to świetny pomysł na zdrowy lunch.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos
Wskazówki
- Ziemniaki gotujemy w mundurka i po ostudzeniu kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, ma być al dente. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Przygotowujemy sos jogurtowo-majonezowy. Jogurt mieszamy z majonezem i musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki mięty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Przygotowujemy naczynie w którym będziemy serować sałatkę i układamy w nim fasolkę szparagową, pokrojone na plasterki ziemniaki, połówki jajek, pomidorki koktajlowe. Sałatkę dekorujemy jadalnymi kwiatami i listkami mięty, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowy. Smacznego!