Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów

Sałatka z fasolką szparagową to świetny pomysł na zdrowy lunch.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • jadalne kwiaty np. nasturcja, nagietek
  • listki mięty
  • Sos
  • 1/2 cup jogurtu naturalnego
  • 1/2 cup majonezu
  • 1 tbsp musztardy
  • ząbek czosnku
  • 1 tsp soku z cytryny
  • posiekane listki mięty
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurka i po ostudzeniu kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, ma być al dente. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  2. Przygotowujemy sos jogurtowo-majonezowy. Jogurt mieszamy z majonezem i musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki mięty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  3. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy serować sałatkę i układamy w nim fasolkę szparagową, pokrojone na plasterki ziemniaki, połówki jajek, pomidorki koktajlowe. Sałatkę dekorujemy jadalnymi kwiatami i listkami mięty, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowy. Smacznego!