Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów
Sałatka z fasolką szparagową to świetny pomysł na zdrowy lunch.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
400
g
młodych ziemniaków
-
400
g
fasolki szparagowej
-
200
g
pomidorków koktajlowych
-
4
jajka
-
jadalne kwiaty np. nasturcja, nagietek
-
listki mięty
Sos
-
1/2
cup
jogurtu naturalnego
-
1/2
cup
majonezu
-
1
tbsp
musztardy
-
ząbek czosnku
-
1
tsp
soku z cytryny
-
posiekane listki mięty
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Ziemniaki gotujemy w mundurka i po ostudzeniu kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, ma być al dente. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
-
Przygotowujemy sos jogurtowo-majonezowy. Jogurt mieszamy z majonezem i musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki mięty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
-
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy serować sałatkę i układamy w nim fasolkę szparagową, pokrojone na plasterki ziemniaki, połówki jajek, pomidorki koktajlowe. Sałatkę dekorujemy jadalnymi kwiatami i listkami mięty, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-majonezowy. Smacznego!