Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
25 min.
Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje ze znajomymi i świetna na lunch do pracy.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos jogurtowo-czosnkowy
Wskazówki
- Zaczynamy od ugotowania brokuła i jajek. Brokuła myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy trzon, dzielimy na różyczki. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą około 5 minut. Brokuł musi być jędrny, nie można go rozgotować. Ugotowane różyczki wykładamy na durszlak i odstawiamy do przestudzenia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (10 minut). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i odkładamy do przestudzenia.
- W czasie kiedy brokuły i jaja się studzą, kroimy na ósemki pomidory, a ser sałatkowy w centymetrową kostkę. W miseczce przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
-