Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Ciasto bez pieczenia – idealne, kiedy za oknem upał i nie chce nam się włączać piekarnika. A jednak coś słodkiego do kawy na weekend musi być. Torcik Monte to super propozycja na zimny deser.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na spód
- Składniki na masę
- Składniki na mus
- Dodatkowo: owoce i kwiaty do ozdoby
Wskazówki
- Zmielone orzechy mieszamy z roztopionym masłem i miodem. Okrągłą malutką blaszkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Przygotowaną masą orzechową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu. Wkładamy na chwile do lodówki, aby stężała.
- 200 g Monte podgrzewamy w rondelku wraz z żelatyną na małym ogniu (nie doprowadzamy do zagotowania!). Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część deseru Monte umieszczamy w misce miksera. Miksujemy stopniowo dodając Monte z żelatyną. Masę śmietankową przelewamy na spód orzechowy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Jagodę kamczacką blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do formy, na wierzch masy Monte, wyrównujemy. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik ozdabiamy kwiatami i owocami. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.