Ilość:
2 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Czego nie może zabraknąć na wiosennym talerzu? Szparagów!
Tym razem mam dla Was propozycję na sobotnie śniadanie z gotowanymi na parze szparagami, jajkiem poche oraz przepysznym maślanym sosem holenderskim. Ta propozycja warta jest grzechu.
Jestem ciekawa, jakie szparagowe dania zagoszczą u Was w ten weekend?
Składniki
Dostosuj porcje
- Składniki na sos holenderski
Wskazówki
- Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze do miękkości.
- Kiedy szparagi się gotują, przygotowujemy sos holenderski. Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku (nie powinno się zagotować). Następnie umieszczamy żółtka z sokiem z cytryny w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, bo żółtka się zetną) i za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka na parze, aż zrobią się puszyste, a następnie, bardzo powoli wlewamy do masy rozpuszczone masło, cienką stróżką cały czas ubijając. Za kilka chwil sos będzie gotowy! Sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Teraz przechodzimy do zrobienia jajka w koszulce (zwanego inaczej jajko poche). W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Za pomocą łyżki mieszając energicznie w jedną stronę, robimy wir. Jajko wlewamy do środka wiru i przestajemy mieszać. Jajko gotujemy około 3-4 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową. (Można też skorzystać ze specjalnych koszyczków do gotowania jajek bez skorupki).
-