Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Czego nie może zabraknąć na wiosennym talerzu? Szparagów!
Tym razem mam dla Was propozycję na sobotnie śniadanie z gotowanymi na parze szparagami, jajkiem poche oraz przepysznym maślanym sosem holenderskim. Ta propozycja warta jest grzechu.
Jestem ciekawa, jakie szparagowe dania zagoszczą u Was w ten weekend?
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
pęczek zielonych szparagów
-
2-4
jajka
-
1
tbsp
octu
Składniki na sos holenderski
-
3
żółtka
-
3
tbsp
soku z cytryny
-
150
g
masła
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze do miękkości.
-
Kiedy szparagi się gotują, przygotowujemy sos holenderski. Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku (nie powinno się zagotować). Następnie umieszczamy żółtka z sokiem z cytryny w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, bo żółtka się zetną) i za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka na parze, aż zrobią się puszyste, a następnie, bardzo powoli wlewamy do masy rozpuszczone masło, cienką stróżką cały czas ubijając. Za kilka chwil sos będzie gotowy! Sos doprawiamy solą i pieprzem.
-
Teraz przechodzimy do zrobienia jajka w koszulce (zwanego inaczej jajko poche). W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Za pomocą łyżki mieszając energicznie w jedną stronę, robimy wir. Jajko wlewamy do środka wiru i przestajemy mieszać. Jajko gotujemy około 3-4 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową. (Można też skorzystać ze specjalnych koszyczków do gotowania jajek bez skorupki).
-
Na talerzu układamy ugotowane szparagi, jajko w koszulce lub dwa ;), wszystko polewamy sosem holenderskim. Podajemy od razu z dodatkiem pieczywa. Smacznego!