Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Czego nie może zabraknąć na wiosennym talerzu?  Szparagów! Tym razem mam dla Was propozycję na sobotnie śniadanie z gotowanymi na parze szparagami, jajkiem poche oraz przepysznym maślanym sosem holenderskim. Ta propozycja warta jest grzechu. Jestem ciekawa, jakie szparagowe dania zagoszczą u Was w ten weekend?
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2-4 jajka
  • 1 tbsp octu
  • Składniki na sos holenderski
  • 3 żółtka
  • 3 tbsp soku z cytryny
  • 150 g masła
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze do miękkości.
  2. Kiedy szparagi się gotują, przygotowujemy sos holenderski. Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku (nie powinno się zagotować). Następnie umieszczamy żółtka z sokiem z cytryny w metalowej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, bo żółtka się zetną) i za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka na parze, aż zrobią się puszyste, a następnie, bardzo powoli wlewamy do masy rozpuszczone masło, cienką stróżką cały czas ubijając. Za kilka chwil sos będzie gotowy! Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Teraz przechodzimy do zrobienia jajka w koszulce (zwanego inaczej jajko poche). W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Za pomocą łyżki mieszając energicznie w jedną stronę, robimy wir. Jajko wlewamy do środka wiru i przestajemy mieszać. Jajko gotujemy około 3-4 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową. (Można też skorzystać ze specjalnych koszyczków do gotowania jajek bez skorupki).
  4. Na talerzu układamy ugotowane szparagi, jajko w koszulce lub dwa ;), wszystko polewamy sosem holenderskim. Podajemy od razu z dodatkiem pieczywa. Smacznego!