Kategoria: Dania z drobiu, Grill
Sposób przyrządzenia: Grillowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
10 min.
Czas całkowity:
30 min.
Szaszłyki to moja obowiązkowa propozycja na grillowanie! Soczyste mięso z kurczaka i pieczone warzywa smakują każdemu! Sos tzatziki zrobiony na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków i mięty świetnie podkreśli ich smak.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Sos tzatziki
- Składniki na szaszłyki
Wskazówki
- Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobniutką kosteczkę i odciskamy z nadmiaru wody. Do miseczki wkładamy jogurt, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki.
- Kurczaka kroimy w kostkę umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a cebulę na ćwiartki. Nadziewamy składniki szaszłyków na patyczki.
-