Szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 10 min. Czas całkowity: 30 min.

Szaszłyki to moja obowiązkowa propozycja na grillowanie! Soczyste mięso z kurczaka i pieczone warzywa smakują każdemu! Sos tzatziki zrobiony na  bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków  i mięty świetnie podkreśli ich smak.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Sos tzatziki
  • Składniki na szaszłyki

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobniutką kosteczkę i odciskamy z nadmiaru wody. Do miseczki wkładamy jogurt, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki.
  • Kurczaka kroimy w kostkę umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a cebulę na ćwiartki. Nadziewamy składniki szaszłyków na patyczki.
  • Szaszłyki grillujemy około 10 minut obracając, aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Podajemy z sosem tzatziki. Smacznego!

Dodaj komentarz