Szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki

Szaszłyki to moja obowiązkowa propozycja na grillowanie! Soczyste mięso z kurczaka i pieczone warzywa smakują każdemu! Sos tzatziki zrobiony na  bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków  i mięty świetnie podkreśli ich smak.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Sos tzatziki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 długiego ogórka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • Składniki na szaszłyki
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 6 małych cebulek
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobniutką kosteczkę i odciskamy z nadmiaru wody. Do miseczki wkładamy jogurt, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a cebulę na ćwiartki. Nadziewamy składniki szaszłyków na patyczki.
  3. Szaszłyki grillujemy około 10 minut obracając, aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Podajemy z sosem tzatziki. Smacznego!