Śledzie w czosnku i majeranku

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Zalewa
  • Inne składniki

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Śledzie namaczamy w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i bardzo krótko smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy pokrojony czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Śledzie wkładamy do słoiczka, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy zimną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godziny. Smacznego!

Dodaj komentarz