Śledzie w czosnku i majeranku
Śledź na święta musi być! A Ty jak go przyrządzasz?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Zalewa
-
2
cup
wody
-
1/2
cup
octu spirytusowego
-
sok z 1 cytryny
-
2
tbsp
czubate cukru
-
liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu
Inne składniki
-
250
g
płatów śledziowych
-
3
tbsp
mąki
-
olej do smażenia
-
1
główka czosnku
-
1
tbsp
kaparów
-
3
tbsp
suszonego lub świeżego majeranku
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
-
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i bardzo krótko smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-
Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy pokrojony czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
-
Śledzie wkładamy do słoiczka, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy zimną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godziny. Smacznego!