Śledzie w czosnku i majeranku

Śledź na święta musi być! A Ty jak go przyrządzasz?
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
    Zalewa
  • 2 cup wody
  • 1/2 cup octu spirytusowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 tbsp czubate cukru
  • liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu
  • Inne składniki
  • 250 g płatów śledziowych
  • 3 tbsp mąki
  • olej do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 tbsp kaparów
  • 3 tbsp suszonego lub świeżego majeranku
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Śledzie namaczamy w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i bardzo krótko smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy pokrojony czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
  4. Śledzie wkładamy do słoiczka, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy zimną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godziny. Smacznego!