Śledzie pod pierzynką

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Sałatka warstwowa, pyszna i prosta do zrobienia.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Buraki w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1h w temperaturze 200°C. (Buraki można też ugotować). Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
  • Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, a białka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki. Ogórki, cebulę i jabłko kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z majonezem z żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Filety osuszamy z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na małe kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki układamy je warstwowo w pucharkach w których będziemy serwować sałatkę. Na początek buraczki, następnie śledzie, teraz kolej na pierzynkę czyli majonez utarty z żółtkami z jabłkiem, ogórkiem i cebulą. Na koniec posypujemy startymi białkami. Ozdabiamy kawałkiem śledzia, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz