Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką to nic innego jak warstwowa sałatka podana w pucharkach. Pyszna i prosta do zrobienia. Zachwyć swoich gości!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
-
460
g
filety śledziowe a'la Matjas z oleju
-
2
duże buraki
-
4
jajka
-
1
kwaśne jabłko
-
1
mała cebula
-
4
ogórki konserwowe
-
5
tbsp
majonezu
-
sok z cytryny, pieprz, sól
-
Do ozdoby: koperek
Wskazówki
-
Buraki w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1h w temperaturze 200°C. (Buraki można też ugotować). Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
-
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, a białka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki. Ogórki, cebulę i jabłko kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z majonezem z żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Filety osuszamy z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na małe kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
-
Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki układamy je warstwowo w pucharkach w których będziemy serwować sałatkę. Na początek buraczki, następnie śledzie, teraz kolej na pierzynkę czyli majonez utarty z żółtkami z jabłkiem, ogórkiem i cebulą. Na koniec posypujemy startymi białkami. Ozdabiamy kawałkiem śledzia, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!