Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to nic innego jak warstwowa sałatka podana w pucharkach. Pyszna i prosta do zrobienia. Zachwyć swoich gości!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 460 g filety śledziowe a'la Matjas z oleju
  • 2 duże buraki
  • 4 jajka
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5 tbsp majonezu
  • sok z cytryny, pieprz, sól
  • Do ozdoby: koperek
Wskazówki
  1. Buraki w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1h w temperaturze 200°C. (Buraki można też ugotować). Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, a białka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki. Ogórki, cebulę i jabłko kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z majonezem z żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Filety osuszamy z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na małe kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki układamy je warstwowo w pucharkach w których będziemy serwować sałatkę. Na początek buraczki, następnie śledzie, teraz kolej na pierzynkę czyli majonez utarty z żółtkami z jabłkiem, ogórkiem i cebulą. Na koniec posypujemy startymi białkami. Ozdabiamy kawałkiem śledzia, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!