Kategoria: Boże Narodzenie, Sałatki
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Śledzie pod pierzynką to nic innego jak warstwowa sałatka podana w pucharkach. Pyszna i prosta do zrobienia. Zachwyć swoich gości!
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Buraki w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1h w temperaturze 200°C. (Buraki można też ugotować). Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
- Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, a białka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki. Ogórki, cebulę i jabłko kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z majonezem z żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Filety osuszamy z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy na małe kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki układamy je warstwowo w pucharkach w których będziemy serwować sałatkę. Na początek buraczki, następnie śledzie, teraz kolej na pierzynkę czyli majonez utarty z żółtkami z jabłkiem, ogórkiem i cebulą. Na koniec posypujemy startymi białkami. Ozdabiamy kawałkiem śledzia, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!