Schabowy po lubelsku

Ilość: 4 Porcje

Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka. Schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak. Polecam spróbować 😊

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na marynatę
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Dzień wcześniej marynujemy mięso. Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy miskę do lodówki na całą noc.
  • Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy solą i pieprzem.
  • W osobnych miskach umieszczamy mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka. Mięso panierujemy w mące, następnie zanurzamy w jajku i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smażymy każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na średnim ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.
  • Schabowego podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z marynowanymi buraczkami i surówką z kapusty. Smacznego!

Dodaj komentarz