Schabowy po lubelsku

Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka. Schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak. Polecam spróbować 😊
Porcje: 4 yield(s)
Składniki
    Składniki na marynatę
  • 1/2 l mleka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 tbsp majeranku
  • 1 tsp soli
  • 1/2 tsp pieprzu
  • Dodatkowo
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 2 jajka
  • mąka pszenna lub gryczana
  • sól, pieprz
  • smalec
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej marynujemy mięso. Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy miskę do lodówki na całą noc.
  2. Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy solą i pieprzem.
  3. W osobnych miskach umieszczamy mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka. Mięso panierujemy w mące, następnie zanurzamy w jajku i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smażymy każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na średnim ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.
  4. Schabowego podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z marynowanymi buraczkami i surówką z kapusty. Smacznego!