Schabowy po lubelsku
Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka. Schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak. Polecam spróbować 😊
Składniki
Składniki na marynatę
-
1/2
l
mleka
-
1
cebula
-
3
ząbki czosnku
-
1
tbsp
majeranku
-
1
tsp
soli
-
1/2
tsp
pieprzu
Dodatkowo
-
1/2
kg
schabu bez kości
-
2
jajka
-
mąka pszenna lub gryczana
-
sól, pieprz
-
smalec
Wskazówki
-
Dzień wcześniej marynujemy mięso. Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy miskę do lodówki na całą noc.
-
Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy solą i pieprzem.
-
W osobnych miskach umieszczamy mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka. Mięso panierujemy w mące, następnie zanurzamy w jajku i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smażymy każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na średnim ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.
-
Schabowego podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z marynowanymi buraczkami i surówką z kapusty. Smacznego!