Kategoria: Dania z wieprzowiny
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
4 Porcja
Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka. Schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak. Polecam spróbować 😊
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na marynatę
- Dodatkowo
Wskazówki
- Dzień wcześniej marynujemy mięso. Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy miskę do lodówki na całą noc.
- Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy solą i pieprzem.
- W osobnych miskach umieszczamy mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka. Mięso panierujemy w mące, następnie zanurzamy w jajku i od razu przekładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smażymy każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na średnim ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.
-