Sałatka z pomidorów z grzankami i sosem pesto

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Sezon grillowy już rozpoczęty?

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Bagietkę kroimy w kosteczkę, rozkładamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 230°C. Gdy grzanki nabiorą złotego koloru, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cieniutko pokrojone czerwone chili, około 1 minutę, aż zmięknie, ale nie przypiecze się. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Następnie dodajemy pesto, ocet i energicznie mieszamy widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
  • W dużej misce łączymy: pomidory pokrojone w kosteczkę, cebulę pokrojoną w plasterki, pokruszoną fetę i grzanki. Posypujemy bazylią. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego!

Dodaj komentarz