Sałatka z pomidorów z grzankami i sosem pesto
Sezon grillowy już rozpoczęty?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
bagietka
-
2
tbsp
oliwy
-
4
pokrojone w kostkę pomidory
-
1
czerwona cebula
-
100
g
fety
-
liście bazylii
Sos
-
4
tbsp
oliwy
-
1
czerwone chili
(drobno posiekane)
-
2
tbsp
czerwonego pesto
-
2
tbsp
octu z czerwonego wina
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Bagietkę kroimy w kosteczkę, rozkładamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 230°C. Gdy grzanki nabiorą złotego koloru, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
-
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cieniutko pokrojone czerwone chili, około 1 minutę, aż zmięknie, ale nie przypiecze się. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Następnie dodajemy pesto, ocet i energicznie mieszamy widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
-
W dużej misce łączymy: pomidory pokrojone w kosteczkę, cebulę pokrojoną w plasterki, pokruszoną fetę i grzanki. Posypujemy bazylią. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego!