Sałatka z pomidorów z grzankami i sosem pesto

Sezon grillowy już rozpoczęty?
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 bagietka
  • 2 tbsp oliwy
  • 4 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g fety
  • liście bazylii
  • Sos
  • 4 tbsp oliwy
  • 1 czerwone chili (drobno posiekane)
  • 2 tbsp czerwonego pesto
  • 2 tbsp octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Bagietkę kroimy w kosteczkę, rozkładamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 230°C. Gdy grzanki nabiorą złotego koloru, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cieniutko pokrojone czerwone chili, około 1 minutę, aż zmięknie, ale nie przypiecze się. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Następnie dodajemy pesto, ocet i energicznie mieszamy widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
  3. W dużej misce łączymy: pomidory pokrojone w kosteczkę, cebulę pokrojoną w plasterki, pokruszoną fetę i grzanki. Posypujemy bazylią. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego!