Sałatka z grillowanych warzyw

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Pożywna i zdrowa sałatka 🙂  Grillowane warzywa smakują wyśmienicie z dodatkiem fety.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania sosu. Wlewamy do słoika ocet balsamiczny, miód, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja. Gotowy sos odstawiamy.
  • Bakłażana kroimy w plasterki. Plastry oprószamy obficie solą i czekamy 30 minut. Kiedy bakłażan puścił soki, osuszamy go papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa: cukinie, paprykę, cebulę, pieczarki kroimy na plasterki.
  • Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
  • Warzywa układamy partiami na grillu (lub patelni grillowej), obsmażamy z obu stron.
  • Grillowane warzywa układamy w miseczkach, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Smacznego!

Dodaj komentarz