Kategoria: Dania z warzyw, surówki, Grill, Sałatki
Sposób przyrządzenia: Grillowanie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Pożywna i zdrowa sałatka 🙂 Grillowane warzywa smakują wyśmienicie z dodatkiem fety.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania sosu. Wlewamy do słoika ocet balsamiczny, miód, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja. Gotowy sos odstawiamy.
- Bakłażana kroimy w plasterki. Plastry oprószamy obficie solą i czekamy 30 minut. Kiedy bakłażan puścił soki, osuszamy go papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa: cukinie, paprykę, cebulę, pieczarki kroimy na plasterki.
- Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
- Warzywa układamy partiami na grillu (lub patelni grillowej), obsmażamy z obu stron.
- Grillowane warzywa układamy w miseczkach, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Smacznego!