Sałatka z grillowanych warzyw

Pożywna i zdrowa sałatka :)  Grillowane warzywa smakują wyśmienicie z dodatkiem fety.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 8 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz
  • posiekana pietruszka i bazylia
  • Sos
  • 5 tbsp oliwy
  • 3 tbsp octu balsamicznego
  • 1 tbsp miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Wlewamy do słoika ocet balsamiczny, miód, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja. Gotowy sos odstawiamy.
  2. Bakłażana kroimy w plasterki. Plastry oprószamy obficie solą i czekamy 30 minut. Kiedy bakłażan puścił soki, osuszamy go papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa: cukinie, paprykę, cebulę, pieczarki kroimy na plasterki.
  3. Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
  4. Warzywa układamy partiami na grillu (lub patelni grillowej), obsmażamy z obu stron.
  5. Grillowane warzywa układamy w miseczkach, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Smacznego!