Sałatka z grillowanych warzyw
Pożywna i zdrowa sałatka :) Grillowane warzywa smakują wyśmienicie z dodatkiem fety.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
bakłażan
-
1
cukinia
-
1
czerwona papryka
-
2
czerwone cebule
-
8
pieczarek
-
4
łyżki oliwy
-
200
g
sera feta
-
sól, pieprz
-
posiekana pietruszka i bazylia
Sos
-
5
tbsp
oliwy
-
3
tbsp
octu balsamicznego
-
1
tbsp
miodu
-
1
ząbek czosnku
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu. Wlewamy do słoika ocet balsamiczny, miód, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja. Gotowy sos odstawiamy.
-
Bakłażana kroimy w plasterki. Plastry oprószamy obficie solą i czekamy 30 minut. Kiedy bakłażan puścił soki, osuszamy go papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa: cukinie, paprykę, cebulę, pieczarki kroimy na plasterki.
-
Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
-
Warzywa układamy partiami na grillu (lub patelni grillowej), obsmażamy z obu stron.
-
Grillowane warzywa układamy w miseczkach, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Smacznego!