Kategoria: Przekąski
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
3 godz.
Na imprezę idealna, smakuje wybornie, wygląda fantastycznie 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na jarzynówce i dusimy w rondlu do całkowitego odparowania wody.
- Do ciepłych pieczarek dodajemy starte na jarzynówce ugotowane na twardo jajka, serki topione, pokrojone w kosteczkę ogórki, doprawiamy przyprawami i dodajemy szczypiorek. Mieszamy wszystko, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia.
- W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i wkładamy ser żółty. (Ser najlepiej nadciąć nożem, ale tak żeby nie przeciąć do końca, aby nadal był w jednym kawałku). Ser pozostawiamy w gorącej wodzie około 20 minut, aż będzie miękki i plastyczny.
- Ser wyjmujemy z wody rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy farszem i rolujemy. Roladę zawijamy ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plasterki. Smacznego!