Rolada serowa z pieczarkami

Na imprezę idealna, smakuje wybornie, wygląda fantastycznie :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
  • 400 g sera żółtego w kawałku (np. gouda)
  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g serka topionego (użyłam Hochland z ziołami)
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka (szczypiorek lub natka)
Wskazówki
  1. Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na jarzynówce i dusimy w rondlu do całkowitego odparowania wody.
  2. Do ciepłych pieczarek dodajemy starte na jarzynówce ugotowane na twardo jajka, serki topione, pokrojone w kosteczkę ogórki, doprawiamy przyprawami i dodajemy szczypiorek. Mieszamy wszystko, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i wkładamy ser żółty. (Ser najlepiej nadciąć nożem, ale tak żeby nie przeciąć do końca, aby nadal był w jednym kawałku). Ser pozostawiamy w gorącej wodzie około 20 minut, aż będzie miękki i plastyczny.
  4. Ser wyjmujemy z wody rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy farszem i rolujemy. Roladę zawijamy ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plasterki. Smacznego!