Rolada serowa z pieczarkami
Na imprezę idealna, smakuje wybornie, wygląda fantastycznie :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
180
minut
Składniki
-
400
g
sera żółtego w kawałku
(np. gouda)
-
500
g
pieczarek
-
3
jajka ugotowane na twardo
-
200
g
serka topionego
(użyłam Hochland z ziołami)
-
3-4
ogórki konserwowe
-
Przyprawy: sól, pieprz, papryka
(szczypiorek lub natka)
Wskazówki
-
Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na jarzynówce i dusimy w rondlu do całkowitego odparowania wody.
-
Do ciepłych pieczarek dodajemy starte na jarzynówce ugotowane na twardo jajka, serki topione, pokrojone w kosteczkę ogórki, doprawiamy przyprawami i dodajemy szczypiorek. Mieszamy wszystko, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia.
-
W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i wkładamy ser żółty. (Ser najlepiej nadciąć nożem, ale tak żeby nie przeciąć do końca, aby nadal był w jednym kawałku). Ser pozostawiamy w gorącej wodzie około 20 minut, aż będzie miękki i plastyczny.
-
Ser wyjmujemy z wody rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy farszem i rolujemy. Roladę zawijamy ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plasterki. Smacznego!