Placki z cukinii z łososiem i sosem tzatziki

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 50 min.

Placuszki świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, a w wersji jeszcze bardziej eleganckiej polecam podawać je z sosem tzatziki, łososiem i czarnym kawiorem.

Składniki

0/15 Składników
Dostosuj porcje
    Placki z cukinii
  • Sos tzatziki

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania sosu tzatziki. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki.
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
  • Placuszki smażymy na patelni, na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką, formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoto z obu stron.
  • Podajemy z sosem tzatziki, wędzonym łososiem i jabłuszkami kaparowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz