Kategoria: Dania główne, Dania z warzyw, surówki
Sposób przyrządzenia: Smażenie

Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
50 min.
Placuszki świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, a w wersji jeszcze bardziej eleganckiej polecam podawać je z sosem tzatziki, łososiem i czarnym kawiorem.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Placki z cukinii
- Sos tzatziki
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania sosu tzatziki. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki.
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
- Placuszki smażymy na patelni, na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką, formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoto z obu stron.
- Podajemy z sosem tzatziki, wędzonym łososiem i jabłuszkami kaparowymi. Smacznego!