Placki z cukinii z łososiem i sosem tzatziki
Placuszki świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, a w wersji jeszcze bardziej eleganckiej polecam podawać je z sosem tzatziki, łososiem i czarnym kawiorem.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
50
minut
Składniki
Placki z cukinii
-
1-2
cukinie zależy od wielkości
-
1
cebula
-
2
jajka
-
3
tbsp
mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
-
8 plasterków łososia wędzonego
-
16 jabłuszek kaparowych
Sos tzatziki
-
400
g
jogurtu naturalnego typy greckiego
-
1
zielony ogórek
-
5
ząbków czosnku
-
1
tbsp
koperku
-
1
tbsp
natki pietruszki
-
sok z 1/2 cytryny
-
sól, pieprz, oregano
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu tzatziki. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki.
-
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
-
Placuszki smażymy na patelni, na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką, formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoto z obu stron.
-
Podajemy z sosem tzatziki, wędzonym łososiem i jabłuszkami kaparowymi. Smacznego!