Placki z cukinii z łososiem i sosem tzatziki

Placuszki świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, a w wersji jeszcze bardziej eleganckiej polecam podawać je z sosem tzatziki, łososiem i czarnym kawiorem.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
    Placki z cukinii
  • 1-2 cukinie zależy od wielkości
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 tbsp mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 8 plasterków łososia wędzonego
  • 16 jabłuszek kaparowych
  • Sos tzatziki
  • 400 g jogurtu naturalnego typy greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 tbsp koperku
  • 1 tbsp natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, oregano
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu tzatziki. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki.
  2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
  3. Placuszki smażymy na patelni, na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką, formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoto z obu stron.
  4. Podajemy z sosem tzatziki, wędzonym łososiem i jabłuszkami kaparowymi. Smacznego!