Pizza z patelni

Ilość: 3 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Domowa pizza z patelni to świetny pomysł na pyszną piątkową obiadokolację dla całej rodziny. Moja pizza ma fajne, chrupiące, cienkie ciasto. Możecie ją zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami. Przygotowuję ciasto dzień wcześniej, wiec gdy wpadam do domu po pracy, od razu biorę się za smażenie 🙂

Tym razem do przygotowania ciasta użyłam gotowej mieszanki do wypieku pizzy Polskie Młyny, która świetnie się sprawdza dla takich zapracowanych mamusiek jak ja 🙂

Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Polskie Młyny, w którym znajdziecie wiele ciekawych produktów https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Składnik na ciasto
  • Dodatkowo:

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Ciasto na pizzę przygotowujemy dzień wcześniej. Postępujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: w 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 15 g mieszanki do wypieku pizzy i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W misie miksera umieszczamy pozostałą cześć mieszanki, 250ml ciepłej wody, oliwę i wcześniej przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut, następnie wyrabiamy ponownie do uzyskania gładkiego ciasta, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Z ciasta formujemy cienki okrągły placek o średnicy patelni i kładziemy go na patelnie (użyłam patelni o średnicy 22 cm). Smażymy ciasto na średnim ogniu przez około 6 minut i przewracamy na drugą stronę.
  • Na wierzch nakładamy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami. Następnie nakładamy ser mozzarella i dodatki: paprykę, oliwki, pomidorki. Zmniejszamy trochę ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera. Następnie nakładamy szynkę dojrzewającą i po chwili jak już pizza będzie gotowa dodajemy rukolę. Smacznego!

Notatki

Jeśli jednak wolicie tradycyjną pizzę z piekarnika to po nocnym leżakowaniu ciasta w lodówce, rozwałkujcie je, przełóżcie na blachę wysmarowaną oliwą i odstawcie w ciepłe miejsce na 40-60 minut, ciasto ładnie wyrośnie będzie grube i puszyste, dopiero wtedy nałóżcie ulubione dodatki i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 12-14 minut.

Tagi

#polskie młyny  

Dodaj komentarz