Pizza z patelni

Domowa pizza z patelni to świetny pomysł na pyszną piątkową obiadokolację dla całej rodziny. Moja pizza ma fajne, chrupiące, cienkie ciasto. Możecie ją zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami. Przygotowuję ciasto dzień wcześniej, wiec gdy wpadam do domu po pracy, od razu biorę się za smażenie 🙂 Tym razem do przygotowania ciasta użyłam gotowej mieszanki do wypieku pizzy Polskie Młyny, która świetnie się sprawdza dla takich zapracowanych mamusiek jak ja 🙂 Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Polskie Młyny, w którym znajdziecie wiele ciekawych produktów https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Składnik na ciasto
  • 1 mieszanka do wypieku pizzy Polskie Młyny
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody (50+250)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 150 g sera mozzarella startego na wiórki
  • 6 plasterków szynki dojrzewającej np. Prosciutto
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • oliwa na patelnie
  • oregano. bazylia
Wskazówki
  1. Ciasto na pizzę przygotowujemy dzień wcześniej. Postępujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: w 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 15 g mieszanki do wypieku pizzy i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. W misie miksera umieszczamy pozostałą cześć mieszanki, 250ml ciepłej wody, oliwę i wcześniej przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut, następnie wyrabiamy ponownie do uzyskania gładkiego ciasta, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Z ciasta formujemy cienki okrągły placek o średnicy patelni i kładziemy go na patelnie (użyłam patelni o średnicy 22 cm). Smażymy ciasto na średnim ogniu przez około 6 minut i przewracamy na drugą stronę.
  4. Na wierzch nakładamy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami. Następnie nakładamy ser mozzarella i dodatki: paprykę, oliwki, pomidorki. Zmniejszamy trochę ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera. Następnie nakładamy szynkę dojrzewającą i po chwili jak już pizza będzie gotowa dodajemy rukolę. Smacznego!
Notatki

Jeśli jednak wolicie tradycyjną pizzę z piekarnika to po nocnym leżakowaniu ciasta w lodówce, rozwałkujcie je, przełóżcie na blachę wysmarowaną oliwą i odstawcie w ciepłe miejsce na 40-60 minut, ciasto ładnie wyrośnie będzie grube i puszyste, dopiero wtedy nałóżcie ulubione dodatki i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 12-14 minut.