Piernikowe naleśniki ze śliwkowym twarogiem

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Cały internet “zasypany” świątecznymi przepisami, wiec wstyd wrzucać jajecznice 😉 Postanowiłam więc zrobić naleśniki w świątecznym wydaniu z przyprawą do piernika.

Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? 😉

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
  • Farsz
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy roztopione i ostudzone masło, a na końcu kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  • Ser mieszamy z powidłami śliwkowymi. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Owoce kroimy na małe kawałeczki.
  • Smarujemy naleśniki serem, zwijamy w kieszonkę czyli na pół i jeszcze raz na pół, układamy po trzy na talerzu tak, aby utworzyły kształt choinki. Robimy łańcuch z bitej śmietany i ozdabiamy owocami. Smacznego!

Dodaj komentarz