Piernikowe naleśniki ze śliwkowym twarogiem
Cały internet "zasypany" świątecznymi przepisami, wiec wstyd wrzucać jajecznice ;) Postanowiłam więc zrobić naleśniki w świątecznym wydaniu z przyprawą do piernika.
Co sądzicie o takiej formie podania naleśników?
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
1/2
cup
wody gazowanej
-
1/2
cup
mleka
-
1
cup
mąki pszennej
-
3
jajka
-
1
tbsp
kakao
-
1
tsp
przyprawy do piernika
-
50
g
rozpuszczonego masła
Farsz
-
250
g
twaróg półtłusty mielony
-
5
tbsp
powideł śliwkowych
Dodatkowo
-
100
ml
śmietany 36%
-
1
tsp
cukru pudru
-
owoce np. brzoskwinie z puszki, kiwi, granat
Wskazówki
-
Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy roztopione i ostudzone masło, a na końcu kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
-
Ser mieszamy z powidłami śliwkowymi. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Owoce kroimy na małe kawałeczki.
-
Smarujemy naleśniki serem, zwijamy w kieszonkę czyli na pół i jeszcze raz na pół, układamy po trzy na talerzu tak, aby utworzyły kształt choinki. Robimy łańcuch z bitej śmietany i ozdabiamy owocami. Smacznego!