Piernikowe naleśniki ze śliwkowym twarogiem

Cały internet "zasypany" świątecznymi przepisami, wiec wstyd wrzucać jajecznice ;) Postanowiłam więc zrobić naleśniki w świątecznym wydaniu z przyprawą do piernika. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? 😉
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 1/2 cup wody gazowanej
  • 1/2 cup mleka
  • 1 cup mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 tbsp kakao
  • 1 tsp przyprawy do piernika
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • Farsz
  • 250 g twaróg półtłusty mielony
  • 5 tbsp powideł śliwkowych
  • Dodatkowo
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 tsp cukru pudru
  • owoce np. brzoskwinie z puszki, kiwi, granat
Wskazówki
  1. Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy roztopione i ostudzone masło, a na końcu kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  2. Ser mieszamy z powidłami śliwkowymi. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Owoce kroimy na małe kawałeczki.
  3. Smarujemy naleśniki serem, zwijamy w kieszonkę czyli na pół i jeszcze raz na pół, układamy po trzy na talerzu tak, aby utworzyły kształt choinki. Robimy łańcuch z bitej śmietany i ozdabiamy owocami. Smacznego!