Piernik na piwie

Ilość: 10 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puch, cały czas ucierając, dodajemy kolejno składniki: po jednym żółtku, miód, piwo, sodę i mąkę.
  • Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy przyprawy oraz pianę z białek. Składniki delikatnie łączymy, najlepiej mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piernik około 1 godziny lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160°C.
  • Metalową miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, połączy ze śmietaną i powstanie gęsta czekoladowa masa.
  • Zimny piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Z wierzchu smarujemy ciasto masą czekoladową i ozdabiamy orzechami i bakaliami. Piernik chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz