Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puch, cały czas ucierając, dodajemy kolejno składniki: po jednym żółtku, miód, piwo, sodę i mąkę.
- Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy przyprawy oraz pianę z białek. Składniki delikatnie łączymy, najlepiej mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piernik około 1 godziny lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160°C.
- Metalową miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, połączy ze śmietaną i powstanie gęsta czekoladowa masa.
- Zimny piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Z wierzchu smarujemy ciasto masą czekoladową i ozdabiamy orzechami i bakaliami. Piernik chłodzimy w lodówce. Smacznego!