Piernik na piwie
Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
-
4
jajka
-
1/3
kostki masła
-
1
tbsp
kopiasta brązowego cukru
-
150
ml
ciemnego piwa karmelowego
-
1
tsp
sody
-
200
ml
miodu
-
2
cup
mąki pszennej
-
1
tsp
mielonych goździków
-
1
tsp
mielonego cynamonu
-
1/2
tsp
mielonego imbiru
-
1/2
tsp
kardamonu
-
1/2
tsp
gałki muszkatołowej
-
300
g
powideł śliwkowych
-
2
czekolady deserowe
-
4
tbsp
śmietany 30%
-
bakalie, orzechy do ozdoby
Wskazówki
-
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puch, cały czas ucierając, dodajemy kolejno składniki: po jednym żółtku, miód, piwo, sodę i mąkę.
-
Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy przyprawy oraz pianę z białek. Składniki delikatnie łączymy, najlepiej mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piernik około 1 godziny lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160°C.
-
Metalową miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, połączy ze śmietaną i powstanie gęsta czekoladowa masa.
-
Zimny piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Z wierzchu smarujemy ciasto masą czekoladową i ozdabiamy orzechami i bakaliami. Piernik chłodzimy w lodówce. Smacznego!