Piernik na piwie

Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 tbsp kopiasta brązowego cukru
  • 150 ml ciemnego piwa karmelowego
  • 1 tsp sody
  • 200 ml miodu
  • 2 cup mąki pszennej
  • 1 tsp mielonych goździków
  • 1 tsp mielonego cynamonu
  • 1/2 tsp mielonego imbiru
  • 1/2 tsp kardamonu
  • 1/2 tsp gałki muszkatołowej
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 2 czekolady deserowe
  • 4 tbsp śmietany 30%
  • bakalie, orzechy do ozdoby
Wskazówki
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puch, cały czas ucierając, dodajemy kolejno składniki: po jednym żółtku, miód, piwo, sodę i mąkę.
  2. Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy przyprawy oraz pianę z białek. Składniki delikatnie łączymy, najlepiej mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piernik około 1 godziny lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160°C.
  3. Metalową miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, połączy ze śmietaną i powstanie gęsta czekoladowa masa.
  4. Zimny piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Z wierzchu smarujemy ciasto masą czekoladową i ozdabiamy orzechami i bakaliami. Piernik chłodzimy w lodówce. Smacznego!