Kategoria: Boże Narodzenie, Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
40 min.
Kiedy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zrobić wrażenie na gościach polecam pieczone przepiórki z kaszą, cukinią i suszonymi pomidorami. Danie idealne na świąteczny obiad!
Co powiecie na taką propozycję?
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Po łyżeczce masła wkładamy pod skórkę, aby zakryło całą pierś. Masłem smarujemy nóżki i skórkę na piersi oraz wkładamy po małym kawałku do środka przepiórki, dodatkowo wkładamy do środka plasterek pomarańczy. Przepiórki posypujemy solą, ziołowy pieprzem i granulowanym czosnkiem. Nóżki związujemy sznurkiem.
- Tak przygotowane przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
-