Pieczone przepiórki

Kiedy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zrobić wrażenie na gościach polecam pieczone przepiórki z kaszą, cukinią i suszonymi pomidorami. Danie idealne na świąteczny obiad! Co powiecie na taką propozycję?  
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 8 przepiórek
  • 100 g masła
  • 1 pomarańcza
  • sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Wskazówki
  1. Po łyżeczce masła wkładamy pod skórkę, aby zakryło całą pierś. Masłem smarujemy nóżki i skórkę na piersi oraz wkładamy po małym kawałku do środka przepiórki, dodatkowo wkładamy do środka plasterek pomarańczy. Przepiórki posypujemy solą, ziołowy pieprzem i granulowanym czosnkiem. Nóżki związujemy sznurkiem.
  2. Tak przygotowane przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
  3. Pieczone przepiórki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z kaszą gryczaną z cukinią i suszonymi pomidorami. Smacznego!