Pieczone przepiórki
Kiedy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zrobić wrażenie na gościach polecam pieczone przepiórki z kaszą, cukinią i suszonymi pomidorami. Danie idealne na świąteczny obiad!
Co powiecie na taką propozycję?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
8
przepiórek
-
100
g
masła
-
1
pomarańcza
-
sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Wskazówki
-
Po łyżeczce masła wkładamy pod skórkę, aby zakryło całą pierś. Masłem smarujemy nóżki i skórkę na piersi oraz wkładamy po małym kawałku do środka przepiórki, dodatkowo wkładamy do środka plasterek pomarańczy. Przepiórki posypujemy solą, ziołowy pieprzem i granulowanym czosnkiem. Nóżki związujemy sznurkiem.
-
Tak przygotowane przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
-
Pieczone przepiórki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z kaszą gryczaną z cukinią i suszonymi pomidorami. Smacznego!