Kategoria: Dania mączne, Desery, Przekąski, Śniadania
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
2 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
30 min.
Fluffy pancakes to hit internetu! Próbowaliście już?
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, rozpuszczone masło klarowane, mąkę, cukier, ekstrakt wanilii, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
- Obie masy łączymy, delikatnie mieszając, aby ciasto pozostało puszyste.
- Na patelni posmarowanej olejem układamy metalowy ring, wlewamy ciasto do 1/2 wysokości i smażymy pod przykryciem. Zdejmujemy ring i odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki.
- Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami i np. z miodem lub syropem klonowym. Smacznego!