Aby móc zrobić te muffiny, należy wcześniej przygotować dwa półprodukty Puree z dyni i Curd pomarańczowy. Wszystkie informacje umieściłam w notatkach poniżej 🙂
Składniki
-
Muffiny
- Krem pomarańczowy
Wskazówki
- W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na muffiny. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem. Studzimy.
- W misce umieszczamy śmietanę i serek mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy, aż uzyskamy gęsty śmietankowy krem. Następnie dodajemy curd pomarańczowy i jeszcze chwilę mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim babeczki (jeżeli nie mamy woreczka, krem nakładamy łyżeczką). Krem możemy jeszcze udekorować skórką pomarańczową i płatkami kwiatów pomarańczy. Smacznego!
Notatki
Puree z dyni 1 niedużą dynię (ja użyłam hokkaido) umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć środek i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na puree. Z mojej dyni wyszło 500 g puree, wiec mogłam z niego zrobić 2 potrawy. Puree można przechowywać w lodówce około 3 dni. Curd pomarańczowy 1 jajko + 1 żółtko + 60 g cukru + 120 ml soku z pomarańczy + 2 łyżki soku z cytryny + skórka starta z 2 pomarańczy + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 75 g masła. Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Rózgą kuchenną mieszamy energicznie wszystkie składniki, aż podgrzewana masa zgęstnieje (około 15 minut). Zdejmujemy miskę, dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzony curd wkładamy do lodówki, aby zgęstniał.