Muffiny dyniowe z kremem pomarańczowym

Aby móc zrobić te muffiny, należy wcześniej przygotować dwa półprodukty Puree z dyni i Curd pomarańczowy. Wszystkie informacje umieściłam w notatkach poniżej :)  
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
    Muffiny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszek do pieczenia
  • 1 tsp soda
  • 2 tbsp cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 60 ml mleka
  • Krem pomarańczowy
  • 230 ml śmietana kremówka 36%
  • 120 g serek mascarpone
  • 200 g curd pomarańczowy
  • Do ozdoby: skórka pomarańczowa, płatki kwiatów pomarańczy
Wskazówki
  1. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na muffiny. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem. Studzimy.
  2. W misce umieszczamy śmietanę i serek mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy, aż uzyskamy gęsty śmietankowy krem. Następnie dodajemy curd pomarańczowy i jeszcze chwilę mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim babeczki (jeżeli nie mamy woreczka, krem nakładamy łyżeczką). Krem możemy jeszcze udekorować skórką pomarańczową i płatkami kwiatów pomarańczy. Smacznego!
Notatki

Puree z dyni 1 niedużą dynię (ja użyłam hokkaido) umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć środek i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na puree. Z mojej dyni wyszło 500 g puree, wiec mogłam z niego zrobić 2 potrawy. Puree można przechowywać w lodówce około 3 dni. Curd pomarańczowy 1 jajko + 1 żółtko + 60 g cukru + 120 ml soku z pomarańczy + 2 łyżki soku z cytryny + skórka starta z 2 pomarańczy + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 75 g masła. Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Rózgą kuchenną mieszamy energicznie wszystkie składniki, aż podgrzewana masa zgęstnieje (około 15 minut). Zdejmujemy miskę, dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzony curd wkładamy do lodówki, aby zgęstniał.