Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz. 20 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
2 godz. 50 min.
Mazurek dla wielbicieli chałwy. Konfitura z czarnych porzeczek idealnie przełamuje słodycz ciasta.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na kruche ciasto
- Składniki na masę chałwową
- Dodatkowo
- Do ozdoby: chałwa, migdały, żurawina, starta biała czekolada, czekoladowe jajeczka itp
Wskazówki
-
Przygotowanie ciasta kruchego.
- Masło i mąkę siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i znów siekamy. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 60 minut, zawinięte w folię spożywczą. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy na tarte o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C i pieczemy ciasto około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowanie masy chałwowej.
- W rondelku umieszczamy serek mascarpone i pokruszoną chałwę. Stawiamy na palniku, podgrzewając, mieszamy równocześnie, by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Rondel zestawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę studzimy.
- Na kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Wykładamy krem chałwowy i delikatnie rozsmarowujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!