Mazurek chałwowy

Mazurek dla wielbicieli chałwy. Konfitura z czarnych porzeczek idealnie przełamuje słodycz ciasta.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 140 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 170 minut
Składniki
    Składniki na kruche ciasto
  • 180 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 tbsp cukru pudru
  • Składniki na masę chałwową
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g białej czekolady
  • Dodatkowo
  • 200 g konfitury z czarnych porzeczek
  • Do ozdoby: chałwa, migdały, żurawina, starta biała czekolada, czekoladowe jajeczka itp
Wskazówki
    Przygotowanie ciasta kruchego.
  1. Masło i mąkę siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i znów siekamy. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 60 minut, zawinięte w folię spożywczą. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy na tarte o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C i pieczemy ciasto około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  2. Przygotowanie masy chałwowej.
  3. W rondelku umieszczamy serek mascarpone i pokruszoną chałwę. Stawiamy na palniku, podgrzewając, mieszamy równocześnie, by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Rondel zestawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę studzimy.
  4. Na kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Wykładamy krem chałwowy i delikatnie rozsmarowujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!