Mazurek chałwowy
Mazurek dla wielbicieli chałwy. Konfitura z czarnych porzeczek idealnie przełamuje słodycz ciasta.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
140
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
170
minut
Składniki
Składniki na kruche ciasto
-
180
g
mąki krupczatki
-
120
g
masła
-
1
żółtko
-
2
tbsp
cukru pudru
Składniki na masę chałwową
-
250
g
serka mascarpone
-
100
g
chałwy waniliowej
-
100
g
białej czekolady
Dodatkowo
-
200
g
konfitury z czarnych porzeczek
Do ozdoby: chałwa, migdały, żurawina, starta biała czekolada, czekoladowe jajeczka itp
Wskazówki
Przygotowanie ciasta kruchego.
-
Masło i mąkę siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i znów siekamy. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 60 minut, zawinięte w folię spożywczą. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy na tarte o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C i pieczemy ciasto około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie masy chałwowej.
-
W rondelku umieszczamy serek mascarpone i pokruszoną chałwę. Stawiamy na palniku, podgrzewając, mieszamy równocześnie, by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Rondel zestawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę studzimy.
-
Na kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Wykładamy krem chałwowy i delikatnie rozsmarowujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!