Makaron ramen z kurczakiem i grzybami shiitake

Ilość: 3 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Dzisiaj serwuje szybkie danie makaronowe z woka w orientalnym stylu.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Składnik na marynatę do mięsa

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę do mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy. Grzyby shiitake odcedzamy z zalewy i jeżeli chcecie możecie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Makaron ramen przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i zachowujemy 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Makaron płuczemy pod chłodną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • Do woka wlewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka z całą marynatą i smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy posiekaną dymkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej. Składniki podlewamy 1/4 szklanki wody po gotowaniu z makaronu. Następnie dodajemy grzyby, a na samym końcu odcedzony makaron i mieszamy wszystko, aby makaron się podgrzał i połączył z sosem. Przed podaniem danie posypujemy dymka i sezamem. Smacznego!

Dodaj komentarz