Makaron ramen z kurczakiem i grzybami shiitake
Dzisiaj serwuje szybkie danie makaronowe z woka w orientalnym stylu.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
300
g
makaronu ramen
-
3
piersi z kurczaka
-
1
puszka grzyby Shiitake w słonej zalewie
(284g)
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
5
dymek drobno posiekanych
(+ do podania)
-
3
ząbki czosnku
-
kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej
-
3
tsp
nasion sezamu
Składnik na marynatę do mięsa
-
3
tbsp
octu ryżowego
-
3
tbsp
sosu ostrygowego
-
6
tbsp
sosu sojowego
Wskazówki
-
W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę do mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy.
Grzyby shiitake odcedzamy z zalewy i jeżeli chcecie możecie pokroić na mniejsze kawałki.
-
Makaron ramen przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i zachowujemy 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Makaron płuczemy pod chłodną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
-
Do woka wlewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka z całą marynatą i smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy posiekaną dymkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej. Składniki podlewamy 1/4 szklanki wody po gotowaniu z makaronu. Następnie dodajemy grzyby, a na samym końcu odcedzony makaron i mieszamy wszystko, aby makaron się podgrzał i połączył z sosem. Przed podaniem danie posypujemy dymka i sezamem. Smacznego!