Makaron ramen z kurczakiem i grzybami shiitake

Dzisiaj serwuje szybkie danie makaronowe z woka w orientalnym stylu.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 300 g makaronu ramen
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 puszka grzyby Shiitake w słonej zalewie (284g)
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 5 dymek drobno posiekanych (+ do podania)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej
  • 3 tsp nasion sezamu
  • Składnik na marynatę do mięsa
  • 3 tbsp octu ryżowego
  • 3 tbsp sosu ostrygowego
  • 6 tbsp sosu sojowego
Wskazówki
  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę do mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy. Grzyby shiitake odcedzamy z zalewy i jeżeli chcecie możecie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Makaron ramen przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i zachowujemy 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Makaron płuczemy pod chłodną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Do woka wlewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka z całą marynatą i smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy posiekaną dymkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej. Składniki podlewamy 1/4 szklanki wody po gotowaniu z makaronu. Następnie dodajemy grzyby, a na samym końcu odcedzony makaron i mieszamy wszystko, aby makaron się podgrzał i połączył z sosem. Przed podaniem danie posypujemy dymka i sezamem. Smacznego!