Kategoria: Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
30 min.
Proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe. Do dzieła!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Kurczak
- Dodatkowo
Wskazówki
- Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z olejem i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
- Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski.
- Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju w woku przez około 5 minut. Od czasu do czasu obracamy. Mięso wyjmujemy z woda do miseczki. Do woka wkładamy dymkę, brokuły i grzyby. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi i czarnym sezamem. Podajemy z ryżem. Smacznego!