Kurczak z woka z brokułami i boczniakami

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe. Do dzieła!

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Kurczak
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z olejem i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
  • Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski.
  • Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju w woku przez około 5 minut. Od czasu do czasu obracamy. Mięso wyjmujemy z woda do miseczki. Do woka wkładamy dymkę, brokuły i grzyby. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi i czarnym sezamem. Podajemy z ryżem. Smacznego!

Dodaj komentarz