Kurczak z woka z brokułami i boczniakami

Proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe. Do dzieła!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Kurczak
  • 1/2 kg fileta z piersi kurczaka
  • 15 g korzeń imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 4 tbsp sos sojowego
  • Dodatkowo
  • 1/2 g brokułów
  • 250 g boczniaków
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • orzeszki ziemne, czarny sezam
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z olejem i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
  2. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski.
  3. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju w woku przez około 5 minut. Od czasu do czasu obracamy. Mięso wyjmujemy z woda do miseczki. Do woka wkładamy dymkę, brokuły i grzyby. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi i czarnym sezamem. Podajemy z ryżem. Smacznego!