Kurczak z woka z brokułami i boczniakami
Proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe. Do dzieła!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Kurczak
-
1/2
kg
fileta z piersi kurczaka
-
15
g
korzeń imbiru
-
3
ząbki czosnku
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
4
tbsp
sos sojowego
Dodatkowo
-
1/2
g
brokułów
-
250
g
boczniaków
-
1
pęczek cebuli dymki
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
1
tbsp
soku z cytryny
-
150
ml
bulionu warzywnego
-
orzeszki ziemne, czarny sezam
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z olejem i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
-
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski.
-
Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju w woku przez około 5 minut. Od czasu do czasu obracamy. Mięso wyjmujemy z woda do miseczki. Do woka wkładamy dymkę, brokuły i grzyby. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi i czarnym sezamem. Podajemy z ryżem. Smacznego!