Kategoria: Dania główne, Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
3 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Do tego kurczaka polecam sos chili słodki
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Dodatkowo
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto blendujemy. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Po przygotowaniu odstawiamy je na 15 minut. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w poprzek na półcentymetrowe plastry, oprószamy solą i pieprzem. W płaskiej miseczce mieszamy sezam biały z czarnym.
- W rondlu rozgrzewamy olej. Zanurzamy kurczaka w cieście, a następnie panierujemy w sezamie i wkładamy na gorący olej. Gdy ciasto i sezam upieką się na złoto, wyławiamy kurczaka i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
- Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z makaronem udon, warzywami z patelni (mieszanka chińska) i słodkim sosem chilli. Smacznego!