Kurczak z cie艣cie sezamowym

Do tego kurczaka polecam sos chili s艂odki 馃構馃尪
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Sk艂adniki
    Ciasto
  • 10 tbsp m膮ki pszennej
  • 5 tbsp m膮ki ziemniaczanej
  • 2 tbsp m膮ki kukurydzianej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1/2 tsp soli
  • 250-300 ml wody
  • Dodatkowo
  • 200 g bia艂ego sezamu
  • 2 tbsp czarnego sezam
  • 500 g piersi z kurczaka (s贸l, pieprz)
  • 500 ml oleju rzepakowego (do g艂臋bokiego sma偶enia)
Wskaz贸wki
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto blendujemy. Ciasto ma mie膰 konsystencje g臋stej 艣mietany. Po przygotowaniu odstawiamy je na 15 minut. W tym czasie kroimy pier艣 z kurczaka w poprzek na p贸艂centymetrowe plastry, opr贸szamy sol膮 i pieprzem. W p艂askiej miseczce mieszamy sezam bia艂y z czarnym.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej. Zanurzamy kurczaka w cie艣cie, a nast臋pnie panierujemy w sezamie i wk艂adamy na gor膮cy olej. Gdy ciasto i sezam upiek膮 si臋 na z艂oto, wy艂awiamy kurczaka i ods膮czamy z nadmiaru oleju na r臋czniku kuchennym.
  3. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z makaronem udon, warzywami z patelni (mieszanka chi艅ska) i s艂odkim sosem chilli. Smacznego!