Kurczak z cie艣cie sezamowym
Do tego kurczaka polecam sos chili s艂odki
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Sk艂adniki
Ciasto
-
10
tbsp
m膮ki pszennej
-
5
tbsp
m膮ki ziemniaczanej
-
2
tbsp
m膮ki kukurydzianej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1/2
tsp
soli
-
250-300
ml
wody
Dodatkowo
-
200
g
bia艂ego sezamu
-
2
tbsp
czarnego sezam
-
500
g
piersi z kurczaka
(s贸l, pieprz)
-
500
ml
oleju rzepakowego
(do g艂臋bokiego sma偶enia)
Wskaz贸wki
-
Wszystkie sk艂adniki na ciasto blendujemy. Ciasto ma mie膰 konsystencje g臋stej 艣mietany. Po przygotowaniu odstawiamy je na 15 minut. W tym czasie kroimy pier艣 z kurczaka w poprzek na p贸艂centymetrowe plastry, opr贸szamy sol膮 i pieprzem. W p艂askiej miseczce mieszamy sezam bia艂y z czarnym.
-
W rondlu rozgrzewamy olej. Zanurzamy kurczaka w cie艣cie, a nast臋pnie panierujemy w sezamie i wk艂adamy na gor膮cy olej. Gdy ciasto i sezam upiek膮 si臋 na z艂oto, wy艂awiamy kurczaka i ods膮czamy z nadmiaru oleju na r臋czniku kuchennym.
-
Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z makaronem udon, warzywami z patelni (mieszanka chi艅ska) i s艂odkim sosem chilli. Smacznego!