Kurczak Szu Szu z sosem Big Mac

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Kotleciki Szu Szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiem :/ a w internecie krążą rożne teorie, ale kotleciki są pyszne wiec polecam!

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
  • Składniki na sos Big Mac
  • Dodatkowo: olej do smażenia

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do miski wkładamy wszystkie składniki na panierkę/marynatę: żółtka, olej, jogurt, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Dobrze jest mięso odstawić na godzinę, ale nie jest to konieczne.
  • Kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Staramy się, by każdy kotlecik był cały oblepiony marynatą/panierką. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na papier kuchenny.
  • Do miseczki wkładamy wszystkie składniki na sos: majonez, ketchup, musztarda, ocet, przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną czerwoną cebulką i ogórka konserwowego. Wszystko mieszamy i chłodzimy.
  • Kotleciki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami u mnie tym razem frytki i oczywiście z sosem Big Mac Smacznego!

Dodaj komentarz