Kurczak Szu Szu z sosem Big Mac

Kotleciki Szu Szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiem :/ a w internecie krążą rożne teorie, ale kotleciki są pyszne wiec polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kg polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 4 żółtka
  • 3 tbsp oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 tbsp jogurtu naturalnego
  • 4 tbsp kopiaste mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej papryczki chili, pieprz sól,
  • Składniki na sos Big Mac
  • 3-4 tbsp kopiaste majonezu
  • 2 tbsp ketchupu
  • 2 tbsp musztardy
  • 1 tbsp octu winnego
  • 2 drobno posiekane ogórki konserwowe
  • 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Dodatkowo: olej do smażenia
Wskazówki
  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na panierkę/marynatę: żółtka, olej, jogurt, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Dobrze jest mięso odstawić na godzinę, ale nie jest to konieczne.
  2. Kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Staramy się, by każdy kotlecik był cały oblepiony marynatą/panierką. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na papier kuchenny.
  3. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki na sos: majonez, ketchup, musztarda, ocet, przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną czerwoną cebulką i ogórka konserwowego. Wszystko mieszamy i chłodzimy.
  4. Kotleciki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami u mnie tym razem frytki i oczywiście z sosem Big Mac Smacznego!