Kurczak Szu Szu z sosem Big Mac
Kotleciki Szu Szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiem :/ a w internecie krążą rożne teorie, ale kotleciki są pyszne wiec polecam!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
kg
polędwiczek lub piersi z kurczaka
-
4
żółtka
-
3
tbsp
oleju rzepakowego
-
3
ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-
2
tbsp
jogurtu naturalnego
-
4
tbsp
kopiaste mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej papryczki chili, pieprz sól,
Składniki na sos Big Mac
-
3-4
tbsp
kopiaste majonezu
-
2
tbsp
ketchupu
-
2
tbsp
musztardy
-
1
tbsp
octu winnego
-
2
drobno posiekane ogórki konserwowe
-
1
drobno posiekana mała czerwona cebula
-
2
ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Dodatkowo: olej do smażenia
Wskazówki
-
Do miski wkładamy wszystkie składniki na panierkę/marynatę: żółtka, olej, jogurt, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Dobrze jest mięso odstawić na godzinę, ale nie jest to konieczne.
-
Kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Staramy się, by każdy kotlecik był cały oblepiony marynatą/panierką. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na papier kuchenny.
-
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki na sos: majonez, ketchup, musztarda, ocet, przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną czerwoną cebulką i ogórka konserwowego. Wszystko mieszamy i chłodzimy.
-
Kotleciki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami u mnie tym razem frytki i oczywiście z sosem Big Mac Smacznego!