Kategoria: Dania główne, Dania z warzyw, surówki
Sposób przyrządzenia: Smażenie

Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
10 min.
Czas całkowity:
40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki przetarte na tarce o grubych oczkach.
- Jajka ugotowane na twardo przecieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski, w której będziemy wyrabiać masę na kotlety. Dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami, jajka, natkę pietruszki i przyprawy (gdy masa jest zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany, a gdy zbyt luźna, łyżkę bułki tartej).
- Formujemy 8 zgrabnych kotletów, panierujemy, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Smacznego!
Notatki
Kotlety najlepiej smakują gorące, prosto z patelni z dodatkiem gotowanych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i sezonowej surówki, u mnie tym razem Colesław.