Kotlety z jajek

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 tbsp posiekanej natki pietruszki
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Wskazówki
  1. Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki przetarte na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka ugotowane na twardo przecieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski, w której będziemy wyrabiać masę na kotlety. Dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami, jajka, natkę pietruszki i przyprawy (gdy masa jest zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany, a gdy zbyt luźna, łyżkę bułki tartej).
  3. Formujemy 8 zgrabnych kotletów, panierujemy, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Smacznego!
Notatki

Kotlety najlepiej smakują gorące, prosto z patelni z dodatkiem gotowanych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i sezonowej surówki, u mnie tym razem Colesław.