Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki przetarte na tarce o grubych oczkach.
Jajka ugotowane na twardo przecieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski, w której będziemy wyrabiać masę na kotlety. Dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami, jajka, natkę pietruszki i przyprawy (gdy masa jest zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany, a gdy zbyt luźna, łyżkę bułki tartej).
Formujemy 8 zgrabnych kotletów, panierujemy, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Smacznego!
Notatki
Kotlety najlepiej smakują gorące, prosto z patelni z dodatkiem gotowanych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i sezonowej surówki, u mnie tym razem Colesław.