Kotlety pożarskie

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Siekana piersi kurczaka – soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania mini grzanek. W tym celu kroimy 2 kajzerki na drobniutką kosteczką, a następnie na suchej patelni obsuszamy bułkę, aż powstaną chrupiące grzanki. Przesypujemy je do szerokiej miski i odkładamy na bok.
  • Pozostałą kajzerkę moczymy w mleku. Filet z kurczaka drobno siekamy nożem, dodajemy do niego żółtko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Białka ubija na puszystą pianę i dodajemy do masy mięsnej. Wszystkie składniki mieszamy, jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej.
  • Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy kotlet i obtaczamy go w mini grzankach. Kotlety smażymy na klarowanym maśle na wolnym ogniu, ta żeby grzanki się nie spiekły, a mięso w środku było upieczone i soczyste. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z pieczonymi ziemniakami i konserwowanymi ogórkami i patisonami. Smacznego!

Dodaj komentarz