Kategoria: Dania główne, Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
30 min.
Siekana piersi kurczaka – soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania mini grzanek. W tym celu kroimy 2 kajzerki na drobniutką kosteczką, a następnie na suchej patelni obsuszamy bułkę, aż powstaną chrupiące grzanki. Przesypujemy je do szerokiej miski i odkładamy na bok.
- Pozostałą kajzerkę moczymy w mleku. Filet z kurczaka drobno siekamy nożem, dodajemy do niego żółtko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Białka ubija na puszystą pianę i dodajemy do masy mięsnej. Wszystkie składniki mieszamy, jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej.
- Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy kotlet i obtaczamy go w mini grzankach. Kotlety smażymy na klarowanym maśle na wolnym ogniu, ta żeby grzanki się nie spiekły, a mięso w środku było upieczone i soczyste. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z pieczonymi ziemniakami i konserwowanymi ogórkami i patisonami. Smacznego!