Kotlety pożarskie
Siekana piersi kurczaka - soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
500
g
fileta z kurczaka
-
3
bułki kajzerki
-
2
jajka
-
1/2
cup
mleka
(do namoczenia bułki)
-
4
tbsp
natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
masło klarowane do smażeia
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania mini grzanek. W tym celu kroimy 2 kajzerki na drobniutką kosteczką, a następnie na suchej patelni obsuszamy bułkę, aż powstaną chrupiące grzanki. Przesypujemy je do szerokiej miski i odkładamy na bok.
-
Pozostałą kajzerkę moczymy w mleku. Filet z kurczaka drobno siekamy nożem, dodajemy do niego żółtko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Białka ubija na puszystą pianę i dodajemy do masy mięsnej. Wszystkie składniki mieszamy, jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej.
-
Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy kotlet i obtaczamy go w mini grzankach. Kotlety smażymy na klarowanym maśle na wolnym ogniu, ta żeby grzanki się nie spiekły, a mięso w środku było upieczone i soczyste. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z pieczonymi ziemniakami i konserwowanymi ogórkami i patisonami. Smacznego!