Kotlety pożarskie

Siekana piersi kurczaka - soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 3 bułki kajzerki
  • 2 jajka
  • 1/2 cup mleka (do namoczenia bułki)
  • 4 tbsp natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażeia
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania mini grzanek. W tym celu kroimy 2 kajzerki na drobniutką kosteczką, a następnie na suchej patelni obsuszamy bułkę, aż powstaną chrupiące grzanki. Przesypujemy je do szerokiej miski i odkładamy na bok.
  2. Pozostałą kajzerkę moczymy w mleku. Filet z kurczaka drobno siekamy nożem, dodajemy do niego żółtko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Białka ubija na puszystą pianę i dodajemy do masy mięsnej. Wszystkie składniki mieszamy, jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej.
  3. Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy kotlet i obtaczamy go w mini grzankach. Kotlety smażymy na klarowanym maśle na wolnym ogniu, ta żeby grzanki się nie spiekły, a mięso w środku było upieczone i soczyste. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z pieczonymi ziemniakami i konserwowanymi ogórkami i patisonami. Smacznego!