Karkówka marynowana w piwie

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 35 min.

Bez soczystej karkówki nie obejdzie się żadna grillowa impreza w ogrodzie! Podstawą sukcesu jest marynata, do której  wkładasz mięso na kilka godzin przed grillowaniem, dzisiaj polecam karkówkę marynowaną w piwie.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
  • Składniki na marynatę
  • Dip miodowo-musztardowy

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy ciemne piwo, oliwę i przyprawę Maggi w płynie. Dodajemy musztardę, czosnek, miód i rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Umieszczamy ją w zamykanym pojemniku, w którym będzie się marynować, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Mieszamy. Pojemnik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.
  • Mięso grillujemy z obu stron, a następnie odstawiamy na kilka minut, przed podaniem.
  • W miseczce mieszamy wszystkie składniki na dip miodowo-musztardowy. (majonez, musztardę, miód). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  • Karkówkę podajemy z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz